Fülápolás állatoknál: mit tegyünk és mit ne tegyünk?

A TraumaPet ® oto Ag, fülcsepp az egyik legnépszerűbb termék webáruházunkban. Minden nap sok pozitív véleményt kapunk olyan tulajdonosoktól, akik végre megoldották a problémás fülekkel kapcsolatos, régóta fennálló gondjaikat. De rendszeresen kapunk kérdéseket azzal kapcsolatban is, hogyan ápolhatjuk legjobban háziállataink fülét.

A fülproblémák rendszeresen előfordulnak, és ebben a blogban elmagyarázzuk, hogyan ápolhatja a legjobban kutyája vagy macskája fülét.

 

Az állatfül anatómiája

Az állati fül, akárcsak az emberi fül, több részből áll. A külső fül vagy fülkagyló bőrből és porcból áll. A hallójárat az a "cső", amely a fülkagylótól a dobhártyáig tart. A dobhártya "gátként" működik a külső fül és a középfül között..


Hogyan ápoljam a külső fült?

A fül azon részei, amelyeket gondozhat, a fülkagyló és a hallójárat.

Fajtától függően nagy különbségek lehetnek a fülkagyló alakjában és textúrájában. Egy másik fontos jellemző, amely fajtánként változik, a szőrzet növekedése a fülben.

Ha a belső fülben lévő szőrzet túl hosszú, ajánlott levágni, hogy megakadályozza a faggyú és idegentestek felhalmozódását. Ezáltal a fül könnyebben ellenőrizhetővé válik, és a faggyúfelesleg vagy a bőrpír jobban láthatóvá válik. A fül így jobban tud lélegezni, és mentesül a felesleges nedvességtől. A szőrzetet kerek hegyű ollóval lehet nyírni, vagy egy ápolószalonban is meg lehet nyírni.

A fülön keletkezett kisebb sebek, például harapásnyomok vagy repedések esetén a legjobb a TraumaPet® Ag gél használata. Ezt a nyílt sebekre alkalmazzák, és megakadályozza a gyulladást és a fertőzést. A vízalapú gél lehetővé teszi, hogy a sebek nedvesen gyógyuljanak, ami felgyorsítja a gyógyulást.

 

Hogyan ápoljam a hallójáratot?

Ha a fülszőrzetet rövidre vágja, jobban beláthat a hallójáratba is.  Faggyúlerakódás vagy más szennyeződés keletkezett? Ha igen, akkor óvatosan eltávolíthatja őket például egy vattapamaccsal, esetleg néhány csepp fülcseppel megnedvesítve.

Nem javasoljuk, hogy száraz vattapamacsot használjon a hallójárat tisztítására, mivel ez irritációt okozhat. A fülcseppek adagolását azután kezdheti el, hogy minden látható szennyeződést és faggyút eltávolított. Javasoljuk, hogy csepegtessen 2-10 cseppet a hallójáratba, majd jól dörzsölje be.


Összefoglalva: Előbb tisztíts, aztán csepegtess!

Akár a fülkagylót, akár a hallójáratot szeretné kezelni, ez a szabály mindig érvényes: először távolítsa el a szennyeződéseket, idegen tárgyakat (például fűmaradványokat ) és a felesleges fülzsírt.

A fülkagyló kezelésére használja a TraumaPet® Ag gélt, a hallójárat kezelésére pedig a TraumaPet® oto Ag fülcseppet.

Megelőző használat: hetente 1-2 alkalommal csepegtetni.

Fülgyulladás vagy fertőzés kezelése: Naponta 1-2 alkalommal csepegtetni. Ha a helyzet néhány napon belül nem javul, fontolja meg az állatorvos felkeresését.

Nektek is vannak tippjeitek vagy jó tapasztalataitok? Osszátok meg velünk Facebookon keresztül!